Groep 1/2 B

mei-juni 2018

De kinderen hebben veel geleerd over het thema "de ruimte"; dat de zon een ster is, dat er aantrekkingskracht,- spierkracht en zwaartekracht bestaat. Dat de maan vol zit met kraters. Waarom we dag en nacht hebben: de zon schijnt op de aarde en de aarde draait. Onze aarde is ook een planeet. Net als de planeten in het volgende lied:

Op de wijs van de wielen van de bus:

De planeten draaien om de zon,
om de zon, om de zon.
De planeten draaien om de zon
en wij kennen er negen.

Mercurius, Venus, Aarde, Mars,
Jupiter, Saturnus,
Uranus, Neptunus en Pluto ook
en dat zijn alle negen                          

Op de Aarde wonen wij,
wonen wij, wonen wij.
Op de Aarde wonen wij
en kijken naar de maan.                

Onze Maan is grijs en koud,
grijs en koud, grijs en koud.
Onze Maan is grijs en koud
en zit ook vol met kraters

Juffendag: de verjaardag van de kleuterjuffen was in het thema: ridders, jongkvrouwen en kastelen. Door middel van een toneelstuk van de juffen waren de kinderen gelijk enthousiast. Juf Wilma wilde naar de riddertijd met haar tijdmachine. Juf Ria en Juf Leonie gingen hun verkleden als jonkvrouw en ridder en fopte juf Wilma door net te doen alsof ze een echte ridder en jonkvrouw waren.  De kinderen hebben dit toneelstuk daarna nog vaak nagespeeld in de speelhoek. Op de verjaardag van de juffen was het stralend weer en hebben de kinderen genoten van alle ridder en jonkvrouwen spelletjes. Ouders bedankt voor de hulp.

De zomer is begonnen en we gaan de laatste weken in. Mooi moment om het thema "de zomer" en "reizen" in te gaan.

April 2018

Met de hele school gingen we met een project van Jeelo aan de slag. Het thema was: Voeding. De kinderen hebben geleerd wat groente en wat fruit is. Op de markt mochten de kinderen zelf fruit en groente kopen. Daar hebben we lekkere spiesjes van gemaakt.
Rond Pasen hebben we gezellig de eieren geschilderd.
 
Op 18 april mochten jullie allemaal genieten van de musical "paniek in de snoepfabriek". De professor was vooral te herkennen aan de schoenen :) En in de tekeningen van de kinderen kon je zien dat Juf Paula als Smakker een belangrijke rol had met haar spinnen.
Voor het koningsontbijt hebben we heerlijk gedanst op het lied van Kinderenvoor kinderen "Fitlala". Daarna hebben we samen gesmuld van de broodjes met beleg.
Geniet van de meivakantie!

Maart 2018

Na de voorjaarsvakantie stond eerst iets bijzonders op de planning: de taartenbakwedstrijd en het begraven van de tijdscapsule ter ere van ons 50 jarig jubileum. Mooi om te zien dat er zoveel ouders zo kundig zijn in het bakken van prachtige en lekkere taarten.

De kinderen hadden zelf een thema bedacht waar ze wat over wilde leren: sporten. Welke sporten zijn er allemaal en wat heb je erbij nodig. We konden zelfs een doel maken en met een dobbelsteen en stippen kijken wie het snelst een doelpunt kon scoren. Daarnaast leren we spelenderwijs met ons ontwikkelingsmateriaal ook de getallen in de goede volgorde te leggen en bouwen in de constructiehoek.


Februari 2018

Tussendoor hebben we gewerkt over het thema "carnaval".  We zongen samen het lied:

Clowntje heeft een rode neus, rode neus, rode neus. Clowntje heeft een rode neus ha ha ha ha ha.        En als hij dan gaat dansen, hopsa faldera. Dan doen we hem allemaal na ja ja, dan doen we hem allemaal na.

We hebben ons verkleed als Clown in de speelhoek of een clown gemaakt van insteekmozaik of een clown tekenen en schilderen met ecoline. Zo ontdekken we op verschillende manieren hoe een clown eruit ziet. Het carnavalsfeest was weer super gezellig en iedereen zag er prachtig uit!

Januari 2018

Na de kerstvakantie hadden we er samen zin in om van alles over het thema "machines" te leren. We zijn begonnen met het bekijken van de fiets. Hoe werkt het allemaal. Het uitelkaar sleutelen van oude apparaten was best een gepriegel. Kleine schroefjes en boutjes. Bij het bouwen van een knikkerbaan moesten er af en toe oplossingen worden bedacht. Hoe zorgen we ervoor dat de knikker de goede weg rolt en kunnen we een knikkerbaan bouwen waar de knikker er langer over doet?  Ter afsluiting hebben we gewandeld in het Waterloopbos om te kijken naar de watersluizen.

   
   

December 2017

December, een heerlijke feestmaand.

Sinterklaas nam op 5 december de tijd om onze school te bezoeken. De kinderen hadden een toneelstuk opgevoerd voor Sinterklaas. De zak van Piet was kapot en hij vroeg hulp aan de bakpieten, de gympieten, de inpakpieten. Maar die waren natuurlijk te druk. Gelukkig konden de knutselpieten de zak maken en kon piet weer cadeautjes rondbrengen.

De sneeuw was natuurlijk ook even geweldig. En omdat we in een jubileumjaar zitten, hebben we met zijn allen genoten van de high tea.

Tijdens de kerstweken hebben we hard gewerkt aan een houten boom. Die gingen we verkopen op de kerstmarkt en het geld ging naar een goed doel “de voedselbank”.

   
   

Tijdens deze weken groeien we op allerlei gebieden. Denk aan: samen met Sinterklaas rijmen met woorden uit het grote boek, samen werken in de hoeken, op een goede manier springen van een kast (dak), knippen over een lijn, evenveel of meer of minder kerstballen in de boom plaatsen, timmeren met een hamer zonder op je eigen vingers te slaan en ga zo maar door.

Samen genieten we elke dag en we wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond en spetterend 2018.

Welkom op de leerlingenpagina van groep 1/2 B

november 2017

Begin oktober hebben we gewerkt aan het thema wonen. We zijn begonnen met een speurtocht langs verschillende soorten huizen. Toen werden we al enthousiast om te leren over dit onderwerp. We leerden hoe je stevig kan bouwen. Hoe praat je met elkaar in een huis. Welke kamers bevinden zich in een huis. Wat zien we aan de buitenkant van een huis. Tellen net als de huisnummers : 2-4-6-8-10-12 . Het ontdekken van de buurgetallen: voor de 7 zit de 6 en daarna komt 8. 

   
   

September 2017

Hallo allemaal,

We zijn al ruim 2 weken op school en na de grote vakantie hebben we er weer zin in.  In onze groep heten we iedereen welkom: Joris, Valentijn, Lara, Nandy, Robin, Charlin, Matthijs, Noud, Anthony, Dean, Chelsey, Lotte, Simon, Michelle, Senna, Isa, Jayden en Collin.  De regenachtige weken aan het begin waren voor de kinderen geen probleem. In de plassen kunnnen zij zich goed vermaken.

Dit schooljaar bestaat onze school 50 jaar. Door het jaar heen zullen we hier aandacht aan besteden. Het begon al met proosten op dit jubileum met kinderchampagne op 6 september. Op 25 september openen we het feest met een kerkelijke viering, waar een ieder welkom is. In de klas zijn we eerst begonnen om onze verjaardagshoed mooi te versieren. Daarna gingen we werken over de boerderij. We wilden van alles leren, want 21 september gaan we op schoolreis naar de kinderboerderij. Tijdens dit thema hebben we leren vouwen, knippen over een lijn of zelf een cirkel knippen, het maken van mooie schapenkrullen, tellen van dieren, rijmen. We hebben ook gezien hoe biggen en veulens worden geboren. Het varken zag er wel vies uit en ons lied kwam daar mooi van pas:                           

Vies klein varkentje, je moet in bad.

Modder op je staartje en modder op je gat. 

Ik zal je even wassen, ik maak je lekker nat.

Vies klein varkentje, je moet in bad.