Thema 2: Speuren en verzamelen
De maanden oktober en november zijn prachtige maanden om buiten “de herfst” te ontdekken. In deze unit hebben de kinderen kennis gemaakt met de begrippen “speuren” en “verzamelen”. Met de materialen die ze gevonden hebben doen ze ontdekkingen en creëren prachtige kunst. Maar ook de dieren kwamen aan bod. Welke dieren speuren en verzamelen ook, welke houden een winterslaap en welke vertrekken naar warmere oorden? De volgende focussen hebben we voorbij laten komen:
- Het bos en zijn schatten.
- Kunst met natuurlijke materialen.
- Dieren en verzamelen.
- Waar vlieg jij naartoe?
We zijn gestart met een wandeling in het park. De herfstmaterialen werden in de klas verzameld en gesorteerd. We konden alles bekijken, voelen en zelf horen hoe de bladeren ritselen. Daarbij kon het lied van de 5 herfstblaadjes niet ontbreken. De kinderen ontdekten de verschillende vormen van de bladeren en bij welke boom deze hoorde. Ze hebben zelf mooie bladeren gemaakt en met prachtige herfstkleuren versierd. Door de verf te mengen ontdekten ze dat je meer kleuren kan maken met de kleuren; blauw, geel en rood. Het voelen was best spannend, want de kinderen mochten met hun blote voeten een pad bewandelen. Van al deze materialen konden de kinderen prachtige kunstwerken maken en samen ontdekten we dat de kleine dieren van het donker houden. Daarna waren ze erg gemotiveerd om een insectenhotel te maken van een wc rol. Met een vergrootglas de kleine dieren bekijken was spannend, maar interessant. Zo zagen ze dat de slak wel een heel mooi huisje op zijn rug heeft, dat de worm best lang is en dat de pissebed wel 14 pootjes heeft.
In de laatste week zagen we in de lucht een prachtige V van vogels. Vogels vliegen naar een warmere plek en sommige vogels blijven. Maar hoe komen ze dan aan voedsel? Gelukkig hebben de kinderen geholpen met een mooie hanger waar de vogels wat eten kunnen vinden.
Thema 1: huis en thuis
De afgelopen periode hebben wij gewerkt aan het thema huis en thuis. Tijdens dit thema hebben de kinderen kennisgemaakt met verschillende vormen van wonen. Zij hebben ervaren dat veel huizen overeenkomsten hebben, maar dat er ook verschillen zijn. Die verschillen kunnen er al zijn met het huis naast je, maar ook met huizen uit andere landen. De kinderen hebben ervaren dat een huis gevuld is met spullen, en dat een gevoel maakt dat je je ergens thuis voelt.
We zijn dit thema gestart met het bekijken van verschillende huizen. Dit hebben we gedaan d.m.v. een huizenspeurtocht.
Daarna zijn wij aan de slag gegaan met verschillende focussen. We zijn gestart met de hoe de huizen er aan de buitenkant er uitzien. De kinderen leerden verschillende soorten huizen kennen. Denk aan rijtjeshuizen, vrijstaand huis, flat, 2 onder 1 kap etc. In de klas werden er van verschillende materialen huizen gebouwd. Kinderen leerden wat een halfsteens verband was.
Van daaruit zijn de kinderen aan de slag gegaan met de binnenkant van het huis. In de klas waren ze druk bezig met het maken van hun favoriete kamer. Er werd geverfd, behangen en meubeltjes gemaakt voor in de kamer.
Als derde focus hadden wij je thuis voelen en verhuizen. In de huishoek werd er fanatiek verhuisd. Verhuisdozen werden ingepakt en op een andere plek weer uitgepakt. Er werd rekening gehouden met het sorteren en slim inpakken van de verhuisdozen. Want hoe weet je straks nog wat je in de doos gestopt hebt?
Als laatste focus hebben we het nog gehad over huizen in andere landen. De kinderen hebben kennisgemaakt met verschillende soorten huizen op de wereld. Daarbij mochten de kinderen hun eigen fantasie eiland maken.
Vrijdag 2 oktober hebben wij ons thema in stijl afgesloten. Alle kinderen mochten één voorwerp in de verhuisdoos stoppen. Op de verhuisdoos plakten zij een papiertje met daar op een tekening van wat zij in de doos hadden gestopt. Daarna hebben wij gezamenlijk de verhuisdoos naar ons tijdelijke, nieuwe lokaal gebracht. Want net als in dit thema gaan ook wij straks “tijdelijk” ergens anders werken, leren en spelen.