Schooljaar 2022/2023
Thema 1: zo spelen wij
De kinderen hebben in de eerste schoolweken kennis opgedaan met hoe en wat er allemaal op school gespeeld wordt. Ze ervaarden verschillende manieren van spelen in de klas, maar ook welke regels en afspraken er gelden en hoe ze om moeten gaan met materialen en met elkaar. Door te spelen in de verschillende plaatsen (huisplaats, bouwplaats, atelier, zand/waterplaats etc.) ontdekten de kinderen wat voor hun fijn was. Op deze manier maakten de kinderen gezamenlijk afspraken voor de rest van het jaar, over hoe zij willen dat er gespeeld wordt in de verschillende plaatsen. Denk hierbij aan hoeveel kinderen er mogen spelen, hoe gaan we met elkaar om, hoe gaan we met de spullen om, hoe laten we de speelplaats achter als we stoppen etc. Ze hebben overeenkomsten en verschillen ontdekt tussen het spelen thuis en op school.
Als afsluiting hebben de kinderen hun eigen Villa Kakelbont á la Pippi Langkous gecreëerd. Spelen als Pippi in de huisplaats. Villa Kakelbont is nagebouwd in de bouwplaats. Er is geëxperimenteerd met verf in het atelier en na het experimenteren hebben de kinderen een schilderij gemaakt voor in Villa Kakelbont.
Een fijn thema om het jaar mee te starten!
IPC thema: Welkom in het poppentheater
Jopie de poppenspeler heeft ons meegenomen in de wondere wereld van het theater! De afgelopen periode hebben de kinderen mogen ontdekken wat de magie en de kracht van theater is. We zijn begonnen met het oefenen van een poppenspel, met de tips die we hebben gekregen van Jopie. In diezelfde weken zijn we druk geweest met het maken van een moodboard. Aan de hand van het moodboard hebben de kinderen hun eigen pop ontworpen. Hierna kregen ze de kans om de pop ook echt te maken. Wat zijn er mooie poppen verschenen in de poppenkast! Fantastisch om te zien hoe de kinderen verschillende materialen hebben gebruikt om hun visie tot leven te brengen.
Hierna hebben we gekeken naar schimmenspel, een theater vorm waarbij je alleen maar de schaduwen van de spelers ziet. Ook voor het schimmenspel zijn er verschillende figuren gemaakt, zodat er veel verschillende verhalen vertelt konden worden. Tijdens het buitenspelen zagen we ook onze schaduwen verschijnen door de zon. Wisten jullie dat je schaduw heel lang kan zijn, veel langer dan dat jezelf bent? Maar soms is hij zo kort dat je hem bijna niet kan zien.
De laatste weken hebben we gekeken naar verschillende sprookjes. Er zijn musicals bekeken, verhalen voorgelezen en er zijn sprookjes nagespeeld! Zo verschenen er snoephuisjes, werden er kastelen gebouwd en leek de gang wel het sprookjesbos door allemaal ingekleurde sprookjesfiguren.
Het thema hebben we feestelijk afgesloten met de juffendag. De kinderen waren prachtig verkleed en kwamen allerlei sprookjes tegen bij de spelletjes die ze hebben gedaan.
Dit was alweer het laatste IPC thema van het schooljaar. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar, waar weer ontzettend veel mooie thema’s langs gaan komen!
Thema bloemen en planten
De afgelopen 5 weken hebben we met de kleuters over het thema Bloemen en planten gespeeld en gewerkt. We zijn gestart met een bezoek aan een tuincentrum en hebben daar, onder begeleiding van ouders, een fotospeurtocht gelopen. We hebben in de klas gepraat over wat we al wisten van bloemen en planten en wat we nog graag zouden willen leren/weten. In deze weken stonden 4 focussen centraal; bloemen en planten om ons heen, bloemen en planten kweken, bloemen en planten verkopen en bloemen en planten hier en daar. In de centrale hal hebben we een echt tuincentrum gemaakt. Samen met de kinderen hebben we hier steeds meer elementen aan toegevoegd waardoor het een echt tuincentrum is geworden waar de kinderen met veel enthousiasme konden leren en spelen. Hier hebben ze ook verschillende rollen kunnen spelen zoals een klant of een medewerker van het tuincentrum. En wat doe je dan precies als je een medewerker bent? In de eigen klas konden de kinderen bij de huishoek een eigen tuin/terras aanleggen met materialen die ze in het tuincentrum konden kopen. Er was zodoende veel interactie tussen de verschillende hoeken met een rijk aanbod aan leermogelijkheden op het gebied van taal, rekenen, spel en sociaal emotioneel leren. We hebben het thema afgesloten met een bingo wandeling buiten. Al met al een zeer geslaagd thema.
Thema ‘Wat een water’.
emmer op ons hoofd over een parcours. Het was een spetterend thema
Thema : Sinterklaas en Kerstmis
In 5 weken tijd hebben wij de meest spannende weken van het jaar beleefd. Sinterklaas en Kerstmis. In de eerste 3 weken hebben wij Sinterklaas weer mogen verwelkomen in Nederland. De laatste 2 weken hebben wij verkort Kerstmis gevierd omdat de school helaas eerder moest sluiten.
Sinterklaas.
Week 1: De stoomboot.
Week 2: Piet.
Week 3 Sint.
Startpunt: Een toneelstukje van de leerkrachten over pieten die boos waren dat ze niet mee mochten werken omdat ze “te klein” waren. Daar waren ze het natuurlijk niet mee eens. De kinderen mochten laten zien dat ze in deze weken heel goed kunnen werken!
Focus 1: In deze week hebben wij met woordkaarten kennis gemaakt wat allemaal met sint en piet te maken heeft. (mijter, pepernoten, stoomboot, baret, schimmel etc.). Een stoomboot knutselen en bouwen, rollenspelen en vouwen.
Focus 2: In deze week hadden wij het over Piet. Er zijn erg veel verschillende pieten. Bak-, strooi-, rommel- en kunstenpieten. Piet knutselen, piet die goed kan gymmen, piet die echte pepernoten kan bakken. Er werden veel rekenbegrippen gebruikt zoals: zwaar-licht, veel-weinig, doortellen van pepernoten en tellen tot 10/20 en terugtellen van 20-0/10-0.
Focus 3: In deze week konden kinderen een Sint knutselen. Sint kan goed rijmen. Dit hebben wij ook veel gedaan in de vorm van versjes, woorden en liedjes.
Helaas kon Sint niet komen maar hebben wij veel plezier beleeft met 3 pieten die op bezoek kwamen in onze Skagerrak gymzaal. Iedereen heeft een pietendiploma gehaald. Toppers!!!!
Kerst.
Na een speelgoeddag gingen wij snel over naar Kerst. De kerstboom hebben ze zelf versierd en samen bedacht wat er allemaal bij kerstmis hoort. Met behulp van woordkaarten en verhalen uit prentenboeken kwamen wij erachter dat kerst een feest van vrede en gezelligheid is en de geboorte van Jezus.
Focus 1: Zelf een kerstboom maken. Er is in deze week veel geknutseld om de klas gezellig te maken of een kerstkaart te maken voor thuis. Sterren, ballen, lichtjes en bomen en liedjes gezongen over het kindje Jezus. In de bouwhoek zijn kerstbomen gemaakt en met k’nex, clicks en kapla konden kinderen bomen en sterren bedenken en namaken. Er zijn woorden gestempeld over kerst met onze eigen naam erbij.
Focus 2: voorbereiding op een kerstavond is helaas niet doorgegaan. Als afsluiting van dit thema hebben wij met elkaar chocolademelk gedronken met een kerstkrans en een kerstbingo gespeeld. Gezellig!
Fijne vakantie allemaal en tot ziens in 2022.
Thema: “Ik kom je helpen”
De afgelopen 6 weken hebben wij van groep 1/2 kennis gemaakt met allerlei vormen van mensen helpen. De kinderen hebben ervaren op welke manieren je anderen kunt helpen of wat ze moeten doen in geval van nood. Zij hebben verschillende noodsituaties uitgespeeld en hebben daar veel plezier aan beleefd.
Tijdens deze focussen hebben wij bezoek gehad van de ambulance, brandweer en de politie. De kinderen waren heel enthousiast en vonden het geweldig om een kijkje te mogen nemen in een brandweerauto, ambulance en politieauto.
Dit thema begon met een toneelstukje van de leerkracht. De leerkracht had zich verwond en had hulp nodig van de kinderen.
Vandaaruit zijn we gestart met de eerste focus: Veiligheid in en om het huis. We hebben stil gestaan bij: Wat is nodig voor veiligheid in en om het huis? Hoe maken we de omgeving veilig en wat is er bijvoorbeeld nodig bij vuur, verwondingen of inbraak. Hoe help of troost je iemand die een ongeluk heeft gehad.
Focus 2 ging over eerste hulp bij ongelukken. De kinderen hebben gekeken naar wat je allemaal kunt doen als er een ongeluk is gebeurd en welke mensen je allemaal kunnen helpen. Aansluitend bij deze focus hebben we bezoek gehad van 3 verschillende hulpdiensten. De brandweer, de politie en de ambulance.
Bij focus 3 lag de nadruk op de brandweer. In alle klassen werd er een brandweerauto gemaakt en een meldkamer gecreëerd. De kinderen gingen vaak op pad om brandjes te blussen.
Tijdens de laatste focus lag de nadruk op helden. Tijdens het werken over de politie, brandweer en ambulance hadden de kinderen veel geleer over de manier waarop deze mensen anderen helpen. Kinderen hebben ontdekt wie onze superhelden zijn en welke eigenschappen daarbij horen. Ze hebben geleerd over superkrachten en hebben ervaren dat iedereen een held kan zijn op zijn eigen manier.
Als afsluiting hebben wij een activiteiten circuit. Aan het eind hebben de kinderen een superheldendiploma ontvangen.
Thema 4: Vakantie
De afgelopen 5 weken hebben wij van groep 1/2 van alles over Vakantie geleerd in 5 verschillende focussen. We hebben heel veel verschillende rollen gespeeld in verschillende hoeken. Daarnaast hebben we onze “droomvakantie” met verschillende materialen zichtbaar gemaakt tijdens het werken in het atelier.
We startten met focus 1: Bijna op vakantie
We ontdekten hoe je je moet voorbereiden op een vakantie:
· Waar ga je heen
· Hoe ga je op vakantie
· Wat heb je daar nodig
· Hoe ga je alles inpakken
· Hoe laat je je huis achter
In focus 2: Op de camping
· We hebben met elkaar de huisplaats omgetoverd tot een mini-camping
· In de bouwhoek hebben we zwembaden gebouwd
· Bij de informatieplaats konden we tips krijgen voor uitstapjes in de omgeving
Daarnaast was de snackbar hier ook gevestigd, zodat we hier een lekker hapje
konden halen na een dagje uit.
Focus 3: Naar het strand
· In deze focus hebben we van alles geleerd over eb en vloed.
· We hebben in filmpjes gezien hoe de strandwacht op de mensen let en wat reddings mensen moeten doen als iemand in nood is.
· We hebben schelpen bekeken van het strand en geleerd welke dieren er allemaal aan het strand te vinden zijn
Focus 4: Op de camping in het buitenland
· Hoe willen we naar het buitenland
· Hebben we overal dezelfde kleding nodig
· Welke taal spreken de mensen
· Wat eten de mensen in het buitenland.
We hebben met elkaar een reuze leuke en leerzame tijd gehad waarbij het samen kiezen, spelen en afspreken een centrale rol had.
Fijne vakantie allemaal. We zijn er klaar voor!
Thema 3: Beestenboel.
Bij de start van dit thema, kregen wij visite. Wie dat waren, hadden wij de leerlingen niet verteld. Er klonken opeens geluiden vanuit het digibord en de leerlingen moesten raden, wat voor een dier dat kon zijn. Vervolgens gingen zij, in de klas, de dieren opzoeken. Zij zaten namelijk verstopt.
Over de dieren, die wij op visite hadden, hadden wij de volgende vragen:
- Welke dieren zijn vrienden van elkaar?
- Welke dieren wonen bij ons in het huis?
- Welke dieren wonen bij ons in de buurt?
- Kunnen we alle dieren bij ons in de buurt zien?
De leerlingen moesten met elkaar overleggen, wat het leefgebied is van de dieren. Is dat het huis, de tuin, het dorp, de boerderij/het weiland of de savanne?
Tijdens de eerste focus ‘huisdieren’, namen de leerlingen veel van huis mee. Zo konden wij in de klas een verzorgingsplek maken voor de huisdieren. Ook werden er in de bouwhoek hokken voor de dieren gebouwd. En de leerlingen weten ook, hoe de ontlasting van de dieren eruit ziet. Ze maakten deze na van klei. Erg interessant.
De tweede focus, ging over ‘kriebelbeestjes’. We hadden een expeditie tent en expeditie hoek in de klas, waar de leerlingen alle meegenomen kriebelbeestjes konden bestuderen met een loep. Op het schoolplein hebben wij een groot insectenhotel. Hier gingen wij ook even een kijkje bij nemen.
Bij de derde focus ‘dieren in de omgeving’, hebben de leerlingen over schuilplaatsen van de dieren geleerd. Zo hebben wij ook zelf een schuilplaats gemaakt voor dieren. Hierbij moesten de leerlingen letten op de camouflage. Want wanneer val je niet meer op?
Tijdens de laatste focus ‘wilde dieren’, gingen de leerlingen op safari. Wat neem je mee op safari, waar kan je veilig lunchen en kan jij de wilde dieren spotten? Het was een hele reis!
Deze week, kregen wij ook bezoek van de dierenambulance. Dat was reuze interessant. De leerlingen hadden genoeg vragen en sommige kinderen mochten ook even op de brancard liggen.
Het thema ‘Beestenboel’ werd afgesloten met een leuk circuit. Hierbij zijn de leerlingen ook weer een ervaring rijker geworden. Want zo mochten zij tijdens het eten, niet met hun handen eten. Er zijn ten slotte genoeg dieren, die ook het eten met hun mond pakken en opeten.
Thema 2: Speuren en verzamelen
De maanden oktober en november zijn prachtige maanden om buiten “de herfst” te ontdekken. In deze unit hebben de kinderen kennis gemaakt met de begrippen “speuren” en “verzamelen”. Met de materialen die ze gevonden hebben doen ze ontdekkingen en creëren prachtige kunst. Maar ook de dieren kwamen aan bod. Welke dieren speuren en verzamelen ook, welke houden een winterslaap en welke vertrekken naar warmere oorden? De volgende focussen hebben we voorbij laten komen:
- Het bos en zijn schatten.
- Kunst met natuurlijke materialen.
- Dieren en verzamelen.
- Waar vlieg jij naartoe?
We zijn gestart met een wandeling in het park. De herfstmaterialen werden in de klas verzameld en gesorteerd. We konden alles bekijken, voelen en zelf horen hoe de bladeren ritselen. Daarbij kon het lied van de 5 herfstblaadjes niet ontbreken. De kinderen ontdekten de verschillende vormen van de bladeren en bij welke boom deze hoorde. Ze hebben zelf mooie bladeren gemaakt en met prachtige herfstkleuren versierd. Door de verf te mengen ontdekten ze dat je meer kleuren kan maken met de kleuren; blauw, geel en rood. Het voelen was best spannend, want de kinderen mochten met hun blote voeten een pad bewandelen. Van al deze materialen konden de kinderen prachtige kunstwerken maken en samen ontdekten we dat de kleine dieren van het donker houden. Daarna waren ze erg gemotiveerd om een insectenhotel te maken van een wc rol. Met een vergrootglas de kleine dieren bekijken was spannend, maar interessant. Zo zagen ze dat de slak wel een heel mooi huisje op zijn rug heeft, dat de worm best lang is en dat de pissebed wel 14 pootjes heeft.
In de laatste week zagen we in de lucht een prachtige V van vogels. Vogels vliegen naar een warmere plek en sommige vogels blijven. Maar hoe komen ze dan aan voedsel? Gelukkig hebben de kinderen geholpen met een mooie hanger waar de vogels wat eten kunnen vinden.
Thema 1: huis en thuis
De afgelopen periode hebben wij gewerkt aan het thema huis en thuis. Tijdens dit thema hebben de kinderen kennisgemaakt met verschillende vormen van wonen. Zij hebben ervaren dat veel huizen overeenkomsten hebben, maar dat er ook verschillen zijn. Die verschillen kunnen er al zijn met het huis naast je, maar ook met huizen uit andere landen. De kinderen hebben ervaren dat een huis gevuld is met spullen, en dat een gevoel maakt dat je je ergens thuis voelt.
We zijn dit thema gestart met het bekijken van verschillende huizen. Dit hebben we gedaan d.m.v. een huizenspeurtocht.
Daarna zijn wij aan de slag gegaan met verschillende focussen. We zijn gestart met de hoe de huizen er aan de buitenkant er uitzien. De kinderen leerden verschillende soorten huizen kennen. Denk aan rijtjeshuizen, vrijstaand huis, flat, 2 onder 1 kap etc. In de klas werden er van verschillende materialen huizen gebouwd. Kinderen leerden wat een halfsteens verband was.
Van daaruit zijn de kinderen aan de slag gegaan met de binnenkant van het huis. In de klas waren ze druk bezig met het maken van hun favoriete kamer. Er werd geverfd, behangen en meubeltjes gemaakt voor in de kamer.
Als derde focus hadden wij je thuis voelen en verhuizen. In de huishoek werd er fanatiek verhuisd. Verhuisdozen werden ingepakt en op een andere plek weer uitgepakt. Er werd rekening gehouden met het sorteren en slim inpakken van de verhuisdozen. Want hoe weet je straks nog wat je in de doos gestopt hebt?
Als laatste focus hebben we het nog gehad over huizen in andere landen. De kinderen hebben kennisgemaakt met verschillende soorten huizen op de wereld. Daarbij mochten de kinderen hun eigen fantasie eiland maken.
Vrijdag 2 oktober hebben wij ons thema in stijl afgesloten. Alle kinderen mochten één voorwerp in de verhuisdoos stoppen. Op de verhuisdoos plakten zij een papiertje met daar op een tekening van wat zij in de doos hadden gestopt. Daarna hebben wij gezamenlijk de verhuisdoos naar ons tijdelijke, nieuwe lokaal gebracht. Want net als in dit thema gaan ook wij straks “tijdelijk” ergens anders werken, leren en spelen.