Schooljaar 2022/2023
Milieu
De afgelopen periode hebben we gewerkt aan het thema “Milieu”.
Dit thema stond in het teken van fossiele brandstoffen, energie, milieuproblemen en duurzaamheid. We hebben onderzocht welke milieuproblemen er zijn in de wereld, maar ook mogelijke milieuproblemen die in de toekomst kunnen ontstaan.
We maken ons wel zorgen over de veranderingen in het klimaat en al het plastic in de oceanen/zeeën. We hebben oplossingen bedacht en dat een schone wereld begint bij jezelf.
We hebben bij dit thema posters gemaakt, een duurzaam pretpark ontworpen, leren voorspellen (hypothese), proefjes uitgevoerd en leren discussiëren, (beargumenteren)
De gesprekken en onderzoeken hebben ons bewuster gemaakt dat we zuinig moeten zijn op onze wereld.
Thema: Nederland Waterland!
Het eerste project dit jaar was leuk en leerzaam.
Nederland en water zijn met elkaar verbonden en daar hebben we veel over ontdekt.
We hebben gewerkt aan de volgende onderwerpen:
· De watersnoodramp van 1953 in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland.
· De Deltaplannen (Oosterschelderkering)
· Zoet, zout en brak water (wat is het en wat leeft er in dat soort water).
· Zeemansliederen
· Inleven hoe het is om een watersnoodramp mee te maken.
· Het Waterloopbos
We hebben ook verschillende opdrachten gemaakt:
· Muurkrant maken.
· Voorspellingen doen en onderzoeken wat zoet, zout en brak water is.
· Actief luisteren naar een zeemanslied en vragen beantwoorden.
· Een moderne vorm van een zeemanslied maken: een zeemansrap!
· Een verhaal schrijven over het meemaken van de watersnoodramp.
· Dramales van het Cultuurbedrijf over het Waterloopbos.
We hopen het project af te sluiten door een bezoek te brengen aan het Waterloopbos. Daar gaan we veel zien over experimenten met water. We gaan kijken hoe dammen, dijken en andere ontdekkingen over water zijn gemaakt.
Thema: Verhuizende mensen.
Wij hebben in deze periode gekeken naar de volkeren die er in Nederland gewoond hebben. We hebben o.a. gekeken naar hun leefgewoontes. De kinderen hebben daar een presentatie over gehouden. De kinderen hebben gekeken naar succescriteria voor een goede presentatie en daar ook keuzes in gemaakt.
We hebben ook gekeken naar wat je nodig hebt als je ineens zou moeten vertrekken. Wat neem je mee als je niet weet waar je naar toe gaat. Dit is een koppeling naar de omstandigheden waar vluchtelingen zich in bevinden.
Een andere opdracht was het onderzoeken waar de familie vandaan kwam van de kinderen. De kinderen moesten interviewvragen bedenken, het interview bij familie afnemen en daarna het in kaart brengen.
Thema : mythen en legenden
De afgelopen periode hebben we gewerkt aan het thema “Mythen en legenden”. De kinderen hebben kennis gemaakt met oude mythen en legenden uit de tijd van de Grieken en Romeinen. We hebben geleerd hoe de Chinese dierenriem werkt en we weten nu dat we dagelijks onbewust mythologische goden gebruiken (dagen/maanden).
Met kunstzinnige vorming hebben we stripsuperhelden gemaakt vanuit verschillende mythen en legenden. Op de foto ziet u de IPC wanden van de groep 7 en 8.
Thema hoe het nieuws wordt gemaakt
De afgelopen periode hebben wij gewerkt over het nieuws.
We hebben gekeken hoe nieuws vroeger werd verspreid en welke nieuwskanalen er nu allemaal zijn. Ook hebben we veel kranten gelezen deze periode. Tijdens dit thema hebben wij een eigen krantenartikel geschreven. Hierbij hebben wij geleerd om zelf een krantenartikel te maken op de computer.
Aan het einde van het thema hebben wij ons eigen journaal opgenomen over het nieuws van die week.
Thema: Zo zien zij de wereld
De afgelopen periode hebben we gewerkt aan het thema “Zo zien zij de wereld”.
Dit thema stond in het teken van de Nederlandse kunst. We hebben ingezoomd op bekende Nederlandse schilders zoals Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. De kinderen hebben informatie gezocht over deze bekende schilders en aan de hand van deze informatie hebben ze een biografie gemaakt.
Verder hebben we geleerd over verschillende kunststromingen zoals het Impressionisme, Pointillisme, de Barok en De Stijl.
Ook hebben we zelf verschillende kunstwerken gemaakt. Hierbij hebben we geëxperimenteerd met verschillende materialen en kleuren. Op de foto’s ziet u een aantal eindresultaten.
Thema: Nederland wordt Nederland
De afgelopen periode hebben we gewerkt aan het thema “Nederland wordt Nederland”.
We hebben gekeken naar de volgende onderwerpen:
· Koloniën van Nederland. Welke landen waren vroeger van Nederland en wat weten we nu van deze landen?
· Belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis en wat zij hebben betekend voor de ontwikkeling van Nederland. We hebben informatie gezocht over deze personen, verzameld en op chronologische volgorde gezet.
· Slavernij. We hebben informatie opgezocht over slavernij en hebben goed gekeken naar de gevolgen van de slavernij.
We hebben veel opgezocht op het internet, veel samengewerkt en gepresenteerd.
IPC thema 3 en 4 Nederland waterland en wat als het jou overkomt?
De afgelopen maanden zijn er twee thema’s aan bod gekomen:
-Nederland waterland
-Wat als het jou overkomt?
Nederland waterland
Met Nederland waterland hebben we gepraat over de gevolgen van wateroverlast in Nederland. We hebben ook de geschiedenis van Nederland bekeken wat betreft het vechten tegen het water. We zijn vooral ingegaan op de watersnoodramp van 1953 en het gevecht tegen water op Schokland. We hebben ook een bezoek gebracht aan Schokland en hebben gekeken hoe je nu nog kan zien dat het een eiland is geweest.
Wat als het jou overkomt?
De kinderen hebben veel geleerd over de geschiedenis van Nederland in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ze kunnen veel feiten op chronologische volgorde zetten en weten nu ook veel meer over Anne Frank. De gevolgen van de oorlog op internationaal niveau zijn ook besproken en onderzocht.
Thema’s 2: gevoelens (gr7) en opgroeien (gr8)
De afgelopen 6 weken heeft groep 8 gewerkt en geleerd over het thema opgroeien. In het thema opgroeien hebben we gekeken naar de verschillende levensfases van een mens. De levensfase puberteit stond tijdens het thema centraal. We hebben geleerd welke lichamelijke veranderingen er plaats vinden bij jongens en meisjes in de puberteit. De laatste twee weken stonden in het teken van voortplanting bij planten, dieren en mensen. Bij de afsluiting van het thema hebben de kinderen vragen bedacht voor de andere groep over het thema. De andere groep heeft passende antwoorden bedacht op de vragen.
In dezelfde periode heeft groep 7 gewerkt met het thema gevoelens. We hebben gekeken naar onze eigen gevoelens, dit bijgehouden en in schema gezet. We hebben gekeken naar dieren en hoe zij hun gevoelens uiten. Muziek; met een vragenlijst langs volwassenen en te weten komen welke muziek bij welke emoties past. Schilderijen bekeken en je dan afvragen welke gevoelens het oproept. De kinderen hebben ook zelf schilderijen gemaakt nav een emotie. Pesten is ook aan bod gekomen en we hebben het lied van Snelle, de reünie als uitgangspunt genomen.
Thema 1: de wijde wereld
De afgelopen hebben wij in groep 7 en 8 met IPC het thema de wijde wereld behandeld. We hebben gewerkt aan de volgende vakgebieden:
Aardrijkskunde:
– We hebben geleerd waarom plaatsen met elkaar verbonden zijn.
– We hebben geleerd om op de juiste informatie te verzamelen.
Geschiedenis:
– We hebben geleerd om verschillende bronnen te gebruiken om informatie te vinden.
Mens en Maatschappij:
– Wij hebben geleerd dat iedereen anders mag denken, maar dat er wel regels zijn waar we ons aan moeten houden.
Techniek:
– Wij hebben geleerd om een stappenplan te maken en te gebruiken.
Internationaal:
– Wij hebben geleerd om uit te leggen wanneer samenwerking beter is dan alleen werken.
Wat hebben we gedaan tijdens de lessen IPC
- Wat de invloed is geweest van de VOC op de wereld en op de wereldhandel. Ook hebben we het gehad over bekende mensen in de Gouden Eeuw en slavenhandel.
- We hebben geleerd over wereldmerken en wat een merk is.
- We hebben geleerd over de Hanzesteden in Nederland en hun rol in de handel.
- We hebben geleerd waar de producten die we gebruiken vandaan komen. Ook hebben we geleerd dat handel niet altijd eerlijk is. We hebben ook geleerd over streekproducten en producten die in de buurt worden gemaakt.
- En dat niet alle landen even rijk zijn en dat er kinderarbeid is in derde wereld landen.
De kinderen hebben laten zien wat ze geleerd hebben door middel van kennisquizen, Kahoot, muurkranten, filmpjes en presentaties.