Thema: de actieve planeet
Na de voorjaarsvakantie zijn wij gestart met het nieuwe thema van IPC ‘de actieve planeet’. Voor de opening hebben we geleerd over het ervaren van een vulkaan en wat er tijdens zo’n ramp nodig is. We hadden het bijvoorbeeld over medicatie/ toevlucht plaatsen/ EHBO enz. De kinderen kregen informatie en er hoorde een quizje bij.
We hebben ons verdiept in de werking van vulkanen en hebben hierbij begrippen geleerd, zoals magma, lava, eruptie, aardplaten, uitbarsting, slapende en actieve vulkaan. De kinderen hebben ook zelf van klei een vulkaan gemaakt en deze tot uitbarsting laten komen d.m.v. een proefje.
Daarnaast was er bij techniek een les over aardbevingen. Wanneer is een gebouw aardbevingsbesteding? De kinderen hebben geleerd over stabiele en sterke bouwconstructies en aan de hand hiervan ook hun eigen gebouw gemaakt in de klas dat aardbevingsbesteding moest zijn.
Tijdens de afsluiting werden er in 3 groepen verschillende activiteiten buiten gedaan. Een proefje en 2 bouwwerken die binnen 10 minuutjes uitgevoerd moesten worden.
Het was een leuk en leerrijk thema.
Thema: zij maakten het verschil
Afgelopen weken hebben wij gewerkt aan het thema “zij maakten het verschil’. Als start hebben de kinderen aan de hand van raadsels kennis gemaakt met mensen die het verschil hebben gemaakt op verschillende gebieden.
We hebben met geschiedenis onderzoek gedaan naar het leven van Napoleon Bonaparte met als doel om verschillende bronnen te gebruiken. We hebben teksten gelezen, filmpjes bekeken en informatie opgezocht op internet.
Met internationaal hebben we geoefend om goed samen te werken, of onze keuzes te verantwoorden wanneer heb verstandig is om zelfstandig te werken. Dit deden we door op zoek te gaan naar wie Tim Berners Lee was en hoe zijn uitvinding ons, maar ook dat van onze ouders en grootouders heeft veranderd. We kwamen tot de conclusie dat we veel dingen anders zouden zijn zonder zijn uitvinding. Nieuwsgierig wat zijn uitvinding was? Vraag het de kinderen van groep 5/6.
We hebben met kustzinnige vorming geleerd om ons werk te verklaren door te zeggen wat we hebben gedaan en waarom we dat hebben gedaan. Eerst hebben we door middel van het maken van een paspoort kennis gemaakt met Antoni Gaudí. Daarna hebben we gekeken naar verschillende kunstwerken, hierbij hebben we goed de details van het werk omschreven. Deze informatie hebben we toegepast in een zelf gemaakt mozaïek.
Beroemd of belangrijk? Dat was de vraag die centraal stond tijdens de les van mens en maatschappij. We zijn gaan kijken naar verschillende mensen en hebben met elkaar besproken of ze beroemd of belangrijk zijn/waren. We hebben een venn-diagram ingevuld. Hierover zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Het doel van deze les was om respectvol om te gaan met andere manieren van denken.
Thema jong & oud.
Afgelopen weken hebben wij gewerkt aan het IPC thema: Jong & oud. Als opening van het thema hebben de leerlingen baby/kleuter foto’s van leerkrachten proberen te koppelen aan de juiste leerkracht. In de klas hebben de kinderen hetzelfde gedaan met foto’s van klasgenootjes.
Met kunstzinnige vormen hebben we leren kijken naar de uiterlijke kenmerken die veranderen als we ouder worden. Deze kenmerken hebben wij toegepast in een schilderij. Wij kunnen hierbij ook verklaren waarom we gekozen hebben voor deze uiterlijke kenmerken.
Met geschiedenis hebben we onze stambomen ingevuld door verschillende bronnen met elkaar te vergelijken. Eerst hebben we zelf geprobeerd om de stamboom in te vullen. Daarna hebben we ook hulp gevraagd van onze ouders of zelfs onze opa’s en oma’s.
We hebben tijdens het vak natuur ervaren hoe het is om ouder te worden. We hebben proefjes gedaan waarbij het bewegen moeilijker werd, we slechter zagen en waarbij we slechthorend waren. Daarna hebben wij een folder gemaakt om verzorgenden van advies te voorzien.
Met mens en maatschappij hebben we gesprekken met elkaar gevoerd over; wat is oud? Vervolgens hebben we ook gesproken over het pensioen en zijn we in discussie met elkaar gegaan over de pensioenleeftijd. Het doel hierbij was respectvol met elkaar om te gaan en rekening te houden met andere manieren van denken en doen.
Techniek stond als laatste vak van dit thema op de planning. Met techniek hebben de kinderen een fitnesstuin ontworpen voor oudere mensen. Hierbij hebben ze eerst onderzoek gedaan naar wat een fitnesstuin is en wat geschikt is voor onze doelgroep. Het doel van deze les was om tegemoet te komen aan de specifieke behoefte van onze doelgroep.
Ondanks de beperkingen door corona kijken wij terug op een mooi en leerzaam thema.
Thema’s hoe leren wij en mode
Na de zomervakantie zijn wij gestart met het nieuwe thema van IPC ‘Hoe leren wij’. Voor de opening hebben we allerlei verschillende denkspelletjes gedaan.
We hebben ons verdiept in de werking van de hersenen en hebben hierbij stellingen besproken. Kinderen moesten hierbij kiezen of het een feit of fabel was, bijv.
– In de ochtend kun je het beste studeren.
– Sporten is goed voor je geheugen.
Ook hebben we besproken wat de beste manier is om te leren voor toetsen.
De laatste 4 weken voor de herfstvakantie hebben we gewerkt met het thema mode. Als start van dit thema hebben we een modeshow gehouden op school. Ook hebben we ons verdiept in de geschiedenis van de mode. Daarnaast mogen de kinderen ook creatief bezig zijn en een modieus ontwerp maken.
Thema 4 luchthavens
Opening, met koffers
Tijdens de opening van ons thema hebben we 2 spellen gedaan, het “gate-spel” in gymzaal. Je moest dan zo snel mogelijk het juiste gatenummer zoeken en daar naartoe rennen. Daarna hebben we op het schoolplein een spel gedaan met het vullen van koffers en hiermee rennen en zorgen dat je zo snel mogelijk al je spullen van ingepakt. Dit heette: Bepakt en bezakt.
Interview met piloot
De oom van Chiel is piloot. Voordat we gingen bellen in teams gingen we wat vragen maken, juf Jannie en meester Arjen zochten wat vragen uit die we gingen stellen. Toen we gingen bellen deden we om beurten met groep 6a vragen stellen. We kregen op elke vraag een antwoord en vertelde soms weetjes of wat extra`s en hij liet een miniatuur vliegtuig zien.
Aardrijkskunde, poster over een vakantieland
We maakten tweetallen of je werkte in je eentje. Je moest een vakantieland uitkiezen en daar een soort poster van maken. Je kon erop tekenen en plaatjes uitprinten en erop plakken. Je moest deze vragen beantwoorden: Wat moet ik meenemen? Hoelang duurt de vlucht ongeveer? Welke taal praten ze? Wat is het verschil met Nederland? Waar kan je overnachten? En wat kan je doen? Je kon de vlag er in verwerken en mooie tekeningen van het land maken en van de mooiste plekken plaatjes. Je moest ook de naam van je land erop schrijven.
Kunst, logo
We moesten eerst kijken naar logo`s van bestaande vliegtuigorganisaties. Later moesten we er zelf één maken. Toen iedereen hem af had moesten we een ticket maken. Dit moest erop staan: een naam, datum, achternaam, naam van de organisatie die je hebt bedacht, hoelang de vlucht duurt, waar ga je naar toe, barcode en als je wilt een scheurlijn met daar wat op. (Je kan de naam van de organisatie in de taal van het land schrijven).
ICT, vliegticket in paint 3D
We moeten de ticket die we gemaakt hebben tijdens Kunst nu in paint 3D maken. We moeten hem zo goed mogelijk nagemaakt.
Afsluiting
Als afsluiting kregen we veel informatie van de moeder van Lyana te horen over haar werk bij de luchtvaartmaatschappijen. Ze vertelde veel informatie, maar ook leuke weetjes en ze liet dingen zien die ze meegenomen had of die op haar PowerPoint stonden. Aan het eind deze we een KAHOOT quiz met vragen over de presentatie.
Thema 3 ontdekkingsreizigers en avonturiers
De afgelopen periode heeft groep 6 gewerkt aan het thema ontdekkingsreizigers en avonturiers. Dit zijn mensen die de aarde rondreizen op zoek naar nieuwe plekken of dingen waarvan we nog niet wisten dat ze bestonden. Ontdekken is spannend en soms zelfs een beetje eng. Het startpunt was een ontdekkingstocht op het nieuwe schoolplein. De kinderen hadden een plattegrond en moesten m.b.v. de plattegrond op zoek naar de schatkist die verstopt was op het schoolplein. Tijdens dit thema hebben we gewerkt aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, kunstzinnige vorming, natuur en mens en maatschappij. Bij aardrijkskunde stond de wereldkaart centraal. Ook hebben wij onderzoek gedaan naar kolonies. Voor geschiedenis zijn wij op zoek geweest naar avonturiers en ontdekkingsreizigers en deze hebben wij in chronologische volgorde gezet. Bij kunstzinnige vorming stond Margaret Mee centraal. Margaret Mee was een Britse tekenaar en schilder die zich specialiseerde in het weergeven van planten uit het Braziliaanse Amazoneregenwoud. De kinderen zijn ook bezig geweest met het natekenen van bloemen. En ja wat heeft magnetisme nu met ontdekkingsreizigers en avonturiers te maken? Ook dit hebben de kinderen uitgezocht en zijn erachter gekomen dat dit te maken had met het kompas. Voor de afsluiting hebben wij een landenspel gedaan.
Thema 2: Chocolade
De afgelopen tijd zijn we in onze post bezig geweest met dingen te leren over chocola. Het startpunt bestond uit het testen van onze zintuigen met verschillende soorten chocola. Hierbij raakten de kinderen enthousiast gemaakt voor het rest van het thema.
Bij aardrijkskunde hebben we geleerd waar cacaobomen groeien, wat de evenaar is, wat een tropisch regenwoud is, wat import en export is.
Voor geschiedenis zijn we ons gaan verdiepen in Hernán Cortés. Wie was deze veroveraar? Wat deed hij? En waar is hij beroemd om geworden? De kinderen kunnen het je vertellen.
Met natuur hebben we onderzocht hoe vaak er eigenlijk door ons chocola gegeten wordt en op wat voor tijden dit dan gebeurt. Maar ook welke ingrediënten zitten nou eigenlijk in chocola en waarom chocoladewikkels van speciaal materiaal wordt gemaakt.
Bij kunstzinnige vorming is er een eigen wikkel gemaakt met daarbij weetjes over de chocola.
Bij techniek hebben we nagedacht over een stappenplan. We hebben eerst geoefend wat er nodig is om te kunnen doen/maken. Hier zijn altijd bepaalde stappen voor nodig. We hebben in groepjes nagedacht over welke stappen er nodig zijn om zelf chocola te maken!
Op een andere dag hebben we dan ook zelf chocola gemaakt! De stappen van het stappenplan hebben we vergeleken met de originele stappenplan en zijn toen zelf aan de slag geweest. Het resultaat mocht er zijn! Niet alle kinderen vonden het lekker. De structuur en de smaak was anders. Toch wel weer een hele ervaring!
Thema 1: schilderijen, foto’s en afbeeldingen
In de afgelopen 7 weken hebben we in groep 5 en 6 veel geleerd en gewerkt over het thema ‘schilderijen, foto’s en afbeeldingen’. We hebben op verschillende manieren naar deze 3 onderdelen gekeken en hier ook juist de koppeling tussen gelegd. Zo hebben we bij het onderdeel schilderijen geleerd over verschillende manieren van schilderen, die dan weer passen bij verschillende (Nederlandse) schilders uit het verleden. De onderdelen foto’s en afbeeldingen hebben we zo breed mogelijk genomen, van straatkunst en graffiti tot satellietbeelden en luchtfoto’s. Ook portretten en miniaturen zijn aan bod gekomen. Het was een thema, waarbij de kinderen ook veel hebben gemaakt (geschilderd, geknutseld). De kinderen waren enthousiast en leergierig. We kunnen terugkijken op een mooi en leerzaam thema.